Būk saugus elektroninėje erdvėje!

Kaip saugiai naudotis programėle „Facebook Messenger"

*spausdinti*

Facebook“ kompanija išmaniesiems įrenginiams ir kompiuteriams yra sukūrusi žinučių apsikeitimo programėlę „Facebook Messenger“, kuri veikia kaip savarankiška duomenų apsikeitimo platforma. Ši programėlė leidžia vartotojams paprastai ir saugiai siųsti žinutes, skambinti, dalintis nuotraukomis, vaizdo bei garso įrašais.

„Facebook“ taisyklės draudžia naudotis šiuo socialiniu tinklu bei žinučių apsikeitimo programėle jaunesniems nei 13 metų asmenims. Jei „Facebook“ identifikuos, kad jums mažiau nei 13 metų, jūsų paskyra bus ištrinta – nebegalėsite pasiekti savo draugų, susigrąžinti nuotraukų bei kito patalpinto turinio.

„Facebook“ taisyklės tai pat draudžia registruojant paskyrą naudoti netikrą vardą ir pavardę, tačiau suteikia galimybę vietoje vardo naudoti slapyvardį. Plačiau apie galimas vardų ir slapyvardžių variacijas socialiniame tinkle „Facebook“ skaitykite čia.

Naudodamiesi „Facebook Messenger“ programėle neskelbkite savo bei kitų žmonių asmens duomenų. Pagal pateiktą asmeninę informaciją piktavaliai asmenys, gali identifikuoti jūsų gyvenamąją vietą, mokyklą, darbovietę, pomėgius bei išsiaiškinti kitą, jus realiame gyvenime surasti leidžiančią informaciją.

Naudodamiesi „Facebook Messenger“ ir „Facebook“ niekada nesidalinkite savo buvimo vietos informacija su nepažįstamaisiais, pagalvokite ar norite dalintis savo buvimo vieta su  draugais. Draugų paskyros gali būti užgrobtos ir piktavaliai gali lengvai identifikuoti, kur ir su kuo jūs esate. Niekada niekam neatskleiskite, kad esate vienas namuose – saugokite save ir netapkite nusikaltimo auka.

„Facebook Messenger“ programėlėje dauguma saugumo ir privatumo nustatymų priklauso nuo jūsų „Facebook“ paskyroje pasirinktų nustatymų, nes pačioje „Facebook Messenger“ programėlėje, privatumo ir saugumo nustatymų pasirinkimas yra ribotas. Pasirinkę „Facebook“ saugumo ir privatumo nustatymus, neleiskite pašaliniams asmenims peržiūrėti jūsų asmeninio profilio duomenų, skaityti jūsų patalpintų naujienų, peržiūrėti patalpintų nuotraukų, matyti draugų sąrašo ar kitos jūsų asmeninės informacijos. Padarykite savo profilį matomą tik savo „Facebook“ draugams. Jungdamiesi prie paskyros, visada naudokite dviejų faktorių autentifikaciją, t. y. įvedę slaptažodį, turėsite įvesti ir papildomą kodą, kurį „Facebook“ atsiųs į jūsų išmanųjį įrenginį. Šį kodą galite gauti SMS žinute arba susigeneruoti išmaniajame įrenginyje, naudodami „Facebook“ programėlę.  Nuostatas galite pasikeisti pagal svetainėje www.esaugumas.lt pateiktas rekomendacijas (nuorodą rasite čia).

„Facebook Messenger“ programėlėje galite pasikeisti šiuos saugumą ir privatumą įtakojančius nustatymus:

Galite įjungti arba išjungti jūsų naudojimosi „Facebook Messenger“ programėle aktyvumo statusą. Įjungtas aktyvumo statusas leidžia jūsų  „Facebook“ draugams matyti, kad jūs naudojatės programėle dabar arba, kad neseniai ja naudojotės. Tuo pačiu, galite matyti savo turimų „Facebook“ draugų aktyvumo statusą. Jei naudojimosi programėle rodymo statusą išjungsite (1 pav.), niekas nematys, kad jūs naudojatės programėle, tačiau jūs taip pat negalėsite matyti jūsų programėlėje turimų „Facebook“ draugų aktyvumo statuso.

Naudojimosi programėle aktyvumo statusas

1 Pav. Naudojimosi programėle aktyvumo statusas

„Facebook Messenger“ programėlė suteikia galimybę pridėti ir sinchronizuoti jūsų išmaniajame įrenginyje esančius kontaktus su „Facebook“ paskyros kontaktais. Jei jūsų išmaniojo įrenginio kontaktų sąraše esantys asmenys turi „Facebook“ paskyrą, jie automatiškai bus pridėti prie jūsų „Facebook Messenger“ kontaktų sąrašo. Jei pageidaujate, kad išmaniojo įrenginio kontaktai nebūtų pridedami ir sinchronizuojami, išjunkite parinktį „Upload contacts“ (2 pav.).

 Aktyvumo statuso įjungimas/išjungimas

2 Pav. Aktyvumo statuso įjungimas/išjungimas

Jei pageidaujate, galima apriboti „Facebook Messenger“ draugų jums siunčiamų žinučių pranešimų rodymą. Šią funkciją galima įjungti  laikinai arba visam laikui. Žinutes jūs gausite, taip pat galėsite jas siųsti, bet jokių pranešimų apie gautas naujas žinutes iš šių asmenų programėlė jums nerodys (3 pav.).

Žinučių pranešimų rodymo apribojimas.

3 Pav. Žinučių pranešimų rodymo apribojimas.

Jei naudojantis  „Facebook Messenger“ prie jūsų priekabiauja arba jums grasina – visada praneškite „Facebook“ administracijai. Praneškite, jei jums siunčia nepageidaujamas žinutes, jei talpina įžeidžiančią informaciją apie jus bei kitus asmenis. Pranešti galima pasirinkus reikiamą  „Facebook Messenger“ kontaktą ir šio kontakto meniu pasirinkus pranešimo parinktį  „Something‘s Wrong“ (4 pav.).

Pranešti apie netinkamas žinutes.

4 Pav. Pranešti apie netinkamas žinutes.

Taip pat galima blokuoti jūsų programėlėje esančių asmenų siunčiamas žinutes (5 pav.). Jūs nebegausite šių asmenų žinučių, taip pat nebegalėsite siųsti žinučių šiems asmenims. Blokavus ,,Facebook Messenger“ žinutes, šie asmenys liks jūsų draugais „Facebook“ paskyroje, jie galės peržiūrėti ir komentuoti jūsų pranešimus „Facebook“ paskyroje.

Žinučių blokavimas

5 Pav. Žinučių blokavimas

„Facebook Messenger“ suteikia galimybę siusti slaptas šifruotas žinutes ir taip užtikrinti visišką konfidencialumą tarp asmenų. Šia galimybe gali naudotis tiktai iOS ir Android išmaniųjų įrenginių vartotojai. Norint naudotis slaptomis žinutėmis (angl. „Secret Conversation“) išmaniuosiuose įrenginiuose, reikia pagrindiniame meniu lange aktyvuoti slaptų žinučių siuntimą,  jei ši funkcija nebuvo aktyvuota anksčiau (6 pav.).

Žinučių šifravimo aktyvavimas

6 Pav. Slaptų žinučių  siuntimo aktyvavimas

Norint išsiųsti slaptą žinutę, atsidariusiame naujos žinutės lange, viršutiniame dešiniajame kampe spauskite „secret“ ir žemiau esančiame kontaktų sąraše pasirinkite asmenį, kuriam norite šią žinutę siųsti (7 pav.).

Šifruotos žinutės siuntimas

7 Pav. Slaptos žinutės siuntimas

Taip pat, slaptų žinučių siuntimą galima aktyvuoti pasirinkus „Facebook Messenger“ kontaktą ir šio kontakto meniu pasirinkus slaptos žinutės parinktį „Go to secret conversation“ (8 pav.).

Šifruotos žinutės siuntimas

8 Pav. Slaptos žinutės siuntimas

Prieš rašant slaptą žinutę asmeniui, galite pasirinkti laiką, kiek laiko ši žinutė bus jam matoma. Praėjus nustatytam laikotarpiui nuo žinutės atidarymo, žinutės turinys bus nebepasiekiamas (9 pav.).

Šifruotos žinutės  matomumo laiko ribojimas

9 Pav. Slaptos žinutės  matomumo laiko ribojimas

Plačiau apie slaptų žinučių naudojimą rasite čia.

 

 

 

 

 

 

 

Užduokite mums klausimą

Kaip pranešti apie žalingą turinį internete

 

Naujienų prenumerata

Užsisakyti