BDAR

Slapukų naudojimo taisyklės

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (ang. cookies). Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.

Susipažinkite su slapukų naudojimo taisyklėmis


Interneto karštosios linijos skaičius veikė karas Ukrainoje

Interneto karštosios linijos skaičius veikė karas Ukrainoje

Ukrainoje prasidėjęs karas paveikė ir Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) interneto karštosios linijos ,,Švarus internetas“ gaunamus pranešimus. Nuo pernai išaugo pranešimų apie karo kurstymą, klaidinančią informaciją ir dezinformaciją skaičiai. Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai buvo išsiųsta beveik 70 pranešimų.

Per metus pranešimų apie vaikų seksualinio išnaudojimo vaizdus, rastus Lietuvos informacijos prieglobos paslaugų teikėjų tarnybinėse stotyse, sumažėjo – rodo RRT duomenys. Per 2022 m. interneto karštąja linija gauti 1523 pranešimai apie internete rastą galimai draudžiamą skleisti arba neigiamą poveikį nepilnamečiams darančią informaciją, iš kurių pasitvirtino 694 pranešimai.

„Didelę įtaką pranešimų apie vaikų seksualinio išnaudojimo vaizdus sumažėjimui Lietuvos interneto erdvėje turėjo tai, kad 2021 m. buvo identifikuotas Lietuvos informacijos prieglobos paslaugų teikėjas, per kurio serverius buvo aktyviai viešinama vaikų seksualinio išnaudojimo medžiaga, ir kad rasta informacija buvo pašalinta“, – aiškina Kristina Mikoliūnienė, RRT tarybos narė.

Pernai RRT pradėjo naudoti kartu su partneriais „Oxylabs“ sukurtą išmanųjį įrankį, kuris automatizuotu būdu Lietuvoje ieško draudžiamo turinio internete, t. y. pornografijos, vaikų seksualinio išnaudojimo medžiagos. Su šiuo įrankiu pernai buvo patikrinta daugiau nei 288 tūkst. lietuviškų interneto svetainių ir nustatyta, kad 19 interneto svetainių galimai pažeidė nacionalinius Lietuvos ar Europos Sąjungos įstatymus.

Į RRT karštąją liniją kreipiasi tiek atsakingi piliečiai, tiek tarptautinės interneto karštųjų linijų asociacijos INHOPE tinklo nariai, kurie pateikia itin tikslius ir patikimus duomenis. Gautą informaciją vertina RRT ekspertai, kurie pernai Lietuvos policijai pateikė 17 pranešimų, 7 iš jų buvo susiję su vaikų seksualinio išnaudojimo internete vaizdais. 2021 metais tokių pranešimų skaičius siekė net 72.

„Džiaugiamės, kad augantis visų žmonių sąmoningumas ir reagavimas į neigiamą turinį internete bei operatyvus bendradarbiavimas su policija duoda apčiuopiamų rezultatų. Nors pasaulyje viešai prieinamo neigiamo turinio daugėja, Lietuvos internetinėje erdvėje jo mažėja. Visgi įžvelgiame tendenciją, kad tokio turinio vartotojai buriasi į uždaras grupes ir tokiu būdu siekia išvengti dėmesio“, – sako K. Mikoliūnienė.

Pernai RRT specialistai socialinių tinklų naudotojams suteikė 343 konsultacijas, t. y. 21 proc. daugiau nei 2021 m. Interneto naudotojai dažniausiai susidūrė su socialinių tinklų paskyros užgrobimu, paskyrų užblokavimu, neteisėtu asmeninės informacijos viešinimu.

Šaltinis: RRT

Paskelbimo data - 2023-02-07 10:02

Susiję straipsniai

Sausį gauta net tris kartus daugiau pranešimų į interneto karštąją liniją

Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) interneto karštoji linija sausį sulaukė daugiau nei 300 pranešimų. Palyginti su pernai sausiu, pranešimų skaičius...

Po jūsų pranešimų - tyrimai ir suėmimai

Kiekvienas anoniminis pranešimas gali būti ypač naudingas. Interneto karštosios linijos, INHOPE narės, turi daugybę sėkmės istorijų, kuriose...

RRT sulaukė 65 proc. daugiau pranešimų apie draudžiamą skleisti ir neigiamą poveikį nepilnamečiams darantį turinį

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) interneto karštąja linija „Švarus internetas“ šių metų II ketvirtį  gavo 487 pranešimus apie draudžiamą skleisti ir...