BDAR

Slapukų naudojimo taisyklės

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (ang. cookies). Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.

Susipažinkite su slapukų naudojimo taisyklėmis


Kalbėkite už tuos, kurie negali

Kalbėkite už tuos, kurie negali

Dažnai, kai matome vaizdus internete, užmirštame žmones, kurie rodomi šiuose vaizduose. Gal būt tai nėra svarbu, jei tai tik jūsų draugo atostogų reportažas „Instagram“ socialiniame tinkle. Tačiau jei šiuose vaizduose žmogus yra prievartaujamas ir seksualiai išnaudojamas, užmiršti šias skriaudžiamas aukas yra pavojinga. 2.2 milijardo jaunų žmonių iki 18 metų yra didžiausia ir internete lengviausiai pažeidžiama mūsų planetos socialinė grupė („UNICEF“ duomenys 2019).

Kas tai yra vaikų seksualinio išnaudojimo medžiaga (CSAM)?

Tai gali būti suaugusio asmens, kuris išnaudoja vaiką, internete skelbiamos nuotraukos ir (arba) vaizdo siužetai, taip pat tai galėtų būti  suaugusio asmens, kuris vilioja vaiką ir gauna vaiko nuotraukas ir vaizdo siužetus, skelbiama medžiaga.

Ir  yra visiškai nesvarbu, ar tai viena nuotrauka, ar daug daugiau, svarbu yra tai, kad šiuose vaizduose yra atvaizduota seksualinės prievartos auka. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, kasmet seksualiai išnaudojama 200 mln. vaikų (Lu, J., 2019). Kiekvienais metais pasaulyje atsiranda milijonai vaikų seksualinio išnaudojimo nuotraukų ir vaizdo siužetų. Interpolo vaikų seksualinio išnaudojimo duomenų bazėje yra daugiau kaip 1.5 mln. nuotraukų ir vaizdo siužetų, kuriuose užfiksuota daugiau kaip 19,400 seksualinės prievartos aukų.  Šie vaizdai nėra atskiri seksualinės prievartos faktai – kaskart kai nuotrauka ar vaizdo siužetu yra pasidalinama, juose atvaizduotas vaikas vėl tampa seksualinės prievartos auka, taip sukuriamas prievartos ciklas.

Ar žinote, kad vaikų seksualinio išnaudojimo medžiagos plitimo epidemija internete tik didėja?

Mes skaitome pasikartojančius straipsnius, kuriuose aptariami socialinės žiniasklaidos keliami pavojai, ir nors šių platformų kūrėjai skatina blokuoti seksualinius nusikaltėlius ir apie juos pranešti, tačiau yra per daug lengva susikurti naują netikrą paskyrą. Rizika yra reali - 89 % INHOPE pasauliniam tinklui pranešto neteisėto turinio sudaro medžiaga, kurioje atvaizduojami vaikai nuo 3 iki 13 metų (INHOPE, 2019 m.). Rizika šiai vaikų grupei patirti seksualinę prievartą didėja, nes nusikaltėliai naudoja vis sudėtingesnius būdus piktnaudžiaudami tais pačiais socialiniais tinklais, kuriais mes visi kasdien naudojamės kalbėdami su šeima, draugais bei kolegomis.

Nedvejodami praneškite apie neteisėtą turinį internete savo šalies interneto karštajai linijai, kalbėkite už aukas, kurios negali pačios nutraukti seksualinės prievartos ciklo. Norėdami žinoti, ką ir kaip pranešti, apsilankykite savo šalies pranešimų teikimo internetinėje svetainėje.

Šaltinis: INHOPE

Paskelbimo data - 2020-12-16 11:12

Susiję straipsniai

Kaip pašalinti „Facebook“ paskyrą

„Facebook“ profilį pašalinti galima dviem būdais: laikinai jį sustabdyti su galimybe susigrąžinti arba visiškai ištrinti. Šiame straipsnyje...

Greito uždarbio spąstai internete

Atidžiai įvertinkite greito ir lengvo uždarbio pasiūlymus, būkite atidus kai už leidimą pasinaudoti asmenine banko sąskaita žadamas finansinis...

Kaip sumažinti ,,spam“ laiškų kiekį?

Išvengti nepageidaujamų elektroninių laiškų (angl. spam) yra sunku – ne visiems priimtina internete slėpti savo el. pašto adresą. Taip pat negalite...