BDAR

Slapukų naudojimo taisyklės

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (ang. cookies). Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.

Susipažinkite su slapukų naudojimo taisyklėmis


Per 2020 metų III ketvirtį RRT gavo 208 pranešimus apie neteisėtą ar žalingą turinį internete

Per 2020 metų III ketvirtį RRT gavo 208 pranešimus apie neteisėtą ar žalingą turinį internete

Per 2020 m. III ketvirtį Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) interneto karštąja linija „Švarus internetas“ gavo 208 pranešimus apie neteisėtą ar žalingą turinį internete. Interneto vartotojai siuntė pranešimus apie internete rastą informaciją, susijusią su rasinės ir tautinės nesantaikos kurstymu, pornografija, vaikų seksualiniu išnaudojimu, smurtu ar patyčiomis prieš asmenis, taip pat apie neleistiną asmeninės informacijos skelbimą. Palyginti su 2020 m. II ketv. (gauti 284 pranešimai), pranešimų skaičius sumažėjo 27 proc. Po atlikto tyrimo tolesnių veiksmų imtasi 76 atvejais:

  • 23 pranešimai apie vaikų seksualinio išnaudojimo vaizdus persiųsti kitų šalių karštosioms linijoms tarptautinės interneto karštųjų linijų asociacijos INHOPE narėms.
  • 24 pranešimai persiųsti įvairių šalių interneto paslaugų teikėjams, svetainių savininkams, socialinių tinklų valdytojams su NTD (angl. Notice and Take Down) žyma apie jų svetainėse ar tinkluose esantį neteisėtą interneto turinį, siekiant, kad jis būtų kuo skubiau pašalintas.
  • 6 pranešimai persiųsti tolesniam tyrimui Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai. Įtariama neigiamą poveikį nepilnamečiams daranti informacija.
  • 23 pranešimai persiųsti tolesniam tyrimui Policijos departamentui. Įtariamas neteisėtas turinys Lietuvos tarnybinėse stotyse.

Taip pat RRT specialistai suteikė 107 konsultacijas socialinių tinklų naudotojams dėl neteisėtai paskelbtos asmeninės ar žalingos informacijos pašalinimo, užgrobtų paskyrų susigrąžinimo, tinkamų saugumo ir privatumo parinkčių nustatymo socialiniuose tinkluose. Palyginti su 2019 m. III ketv. (suteikta 76 konsultacijų), konsultacijų poreikis išaugo 41 proc.

RRT primena, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos švietimo įstatymu, sužinoję apie viešų patyčių kibernetinėje erdvėje atvejį, smurtaujančio bei smurtą patiriančio nepilnamečio mokinio tėvai (globėjai, rūpintojai) privalo, o kiti asmenys turi teisę apie tai pranešti RRT. 2020 m. III ketv. RRT gavo 31 pranešimą apie patyčias kibernetinėje erdvėje. 14 atvejų informacija pasitvirtino ir buvo imtasi atitinkamų veiksmų.

Visi interneto vartotojai apie neteisėtą (draudžiamą skelbti) ar žalingą (neigiamą poveikį nepilnamečiams darantį) turinį skatinami pranešti interneto karštąją linija „Švarus internetas“, kurios adresas yra https://švarusinternetas.lt/. Pranešimus galima teikti ir anonimiškai. Kaip pranešti apie pastebėtą neteisėtą ar žalingą turinį internete bei kokia tolesnė gautų pranešimų tyrimo eiga, galite pamatyti šiame vaizdo klipe: https://www.youtube.com.

Šaltinis: RRT

Paskelbimo data - 2020-12-16 13:12

Susiję straipsniai

Per 2019 metų III ketvirtį RRT gavo 356 pranešimus apie neteisėtą ar žalingą turinį internete

Per 2019 m. III ketvirtį Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) interneto karštąja linija „Švarus internetas“ gavo 356 pranešimus...

Per 2020 metų I ketvirtį RRT gavo 383 pranešimus apie neteisėtą ar žalingą turinį internete

Per 2020 m. I ketvirtį Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) interneto karštąja linija „Švarus internetas“ gavo 383 pranešimus apie...

Per 2020 m. II ketvirtį RRT interneto karštąja linija „Švarus internetas“ gavo 284 pranešimus apie neteisėtą ar žalingą turinį internete

Per 2020 m. II ketvirtį Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) interneto karštąja linija „Švarus internetas“ gavo 284 pranešimus apie...