BDAR

Slapukų naudojimo taisyklės

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (ang. cookies). Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.

Susipažinkite su slapukų naudojimo taisyklėmis


Per 2019 metus – beveik 1000 pranešimų RRT apie neteisėtą ar žalingą turinį internete

Per 2019 metus – beveik 1000 pranešimų RRT apie neteisėtą ar žalingą turinį internete

Per 2019 m. Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) interneto karštąja linija „Švarus internetas“ gavo 998 pranešimus apie neteisėtą ar žalingą turinį internete. Interneto vartotojai siuntė pranešimus apie internete aptiktą informaciją, susijusią su rasinės ir tautinės nesantaikos kurstymu, pornografija, vaikų seksualiniu išnaudojimu, smurtu ar patyčiomis prieš asmenis, narkotinių medžiagų platinimu, taip pat apie neleistiną asmeninės informacijos skelbimą.

„Interneto vartotojai tampa vis sąmoningesni, jie supranta, koks turinys neturėtų būti skelbtinas ar platinamas viešai, ir tikslingai dėl to kreipiasi. Tai iliustruoja pagrįstų pranešimų skaičius – 48 proc. visų mūsų per praėjusius metus gautų pranešimų buvo susiję su išties žalingu ar Lietuvoje draudžiamu turiniu, dėl kurių RRT ėmėsi atitinkamų veiksmų, kad šis turinys būtų kuo greičiau pašalintas. Palyginimui, 2018 m. pagrįstų pranešimų, dėl kurių galėjome imtis tolimesnių veiksmų, buvo 22 proc., 2017 m . ̶  21 proc.“, ̶  sako RRT direktoriaus pavaduotoja Ieva Žilionienė. „Taip pat matome, kad, deja, medžiaga, susijusi su vaikų seksualiniu išnaudojimu internete, sudaro didžiąją dalį gautų pagrįstų pranešimų. Viena vertus, tai rodo, kad interneto vartotojai atsakingai reaguoja į tokį turinį ir praneša mums, jį aptikę. Kita vertus, tai signalas, kad šio pavojingo reiškinio mastas nemažėja ir yra itin svarbu apie tai kalbėti su vaikais, padėti jiems suprasti, kaip atpažinti pavojingas situacijas internete, kaip elgtis atsakingai ir saugiai, kur rasti pagalbos, jei jos prireiktų. Taip pat raginame visuomenę nebūti abejingą, apie visus tokius aptiktus atvejus operatyviai pranešti mums arba policijai“,  ̶  pabrėžė I.Žilionienė. 2019 m. RRT dėl gautų pranešimų ėmėsi šių veiksmų:

  • 262 pranešimai apie vaikų seksualinio išnaudojimo vaizdus persiųsti kitų šalių karštosioms linijoms, tarptautinės interneto karštųjų linijų asociacijos INHOPE narėms.
  • 134 pranešimai persiųsti įvairių šalių interneto paslaugų teikėjams, svetainių savininkams, socialinių tinklų valdytojams su NTD (angl. Notice and Take Down) žyma apie jų svetainėse ar tinkluose esantį neteisėtą interneto turinį, siekiant, kad jis būtų kuo skubiau pašalintas.
  • 44 pranešimai persiųsti tolesniam tyrimui Policijos departamentui. Įtariamas neteisėtas turinys Lietuvos tarnybinėse stotyse.
  • 42 pranešimai persiųsti tolesniam tyrimui Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai. Įtariama neigiamą poveikį nepilnamečiams daranti informacija.

Dėl kitų pranešimų nesiimta tolesnių veiksmų, kadangi juose buvo pranešta apie turinį, kuris nebuvo žalingas ar neteisėtas pagal Lietuvos teisės aktus arba kuris buvo paskelbtas  užsienio šalių, kuriose toks turinys nėra laikomas neteisėtu, tarnybinėse stotyse, arba buvo nepasiekiamas (pvz., apsaugotas slaptažodžiu, skelbiamas privačiose uždarose grupėse ir pan.) ar nerastas (turinys pašalintas arba nuoroda nebeaktyvi).

Taip pat RRT specialistai suteikė 429 konsultacijas socialinių tinklų naudotojams dėl neteisėtai paskelbtos asmeninės ar žalingos informacijos pašalinimo, užgrobtų paskyrų susigrąžinimo, tinkamų saugumo ir privatumo parinkčių nustatymo socialiniuose tinkluose. Palyginti su 2018 m. (suteiktos 367 konsultacijos), konsultacijų skaičius išaugo 17 proc

RRT primena, kad, vadovaujantis Lietuvos Respublikos švietimo įstatymu, sužinoję apie viešų patyčių kibernetinėje erdvėje atvejį smurtaujančio bei smurtą patiriančio nepilnamečio mokinio tėvai (globėjai, rūpintojai) privalo, o kiti asmenys turi teisę apie tai pranešti RRT. 2019 m. RRT gavo 82 pranešimus apie patyčias kibernetinėje erdvėje. 38 atvejais informacija pasitvirtino ir buvo imtasi atitinkamų veiksmų.

Interneto vartotojai apie neteisėtą (draudžiamą skelbti) ar žalingą (neigiamą poveikį nepilnamečiams darantį) turinį, aptiktą internete, skatinami pranešti svetainėje, kurios adresas yra https://svarusinternetas.lt/. Pranešimus galima teikti ir anonimiškai. Kaip pranešti apie pastebėtą neteisėtą ar žalingą turinį internete bei kokia tolesnė gautų pranešimų tyrimo eiga, pamatysite šiame vaizdo klipe https://www.youtube.com.

Šaltinis: RRT

Paskelbimo data - 2020-12-16 11:12

Susiję straipsniai

Per 2019 metų III ketvirtį RRT gavo 356 pranešimus apie neteisėtą ar žalingą turinį internete

Per 2019 m. III ketvirtį Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) interneto karštąja linija „Švarus internetas“ gavo 356 pranešimus...

Per 2019 metų I ketvirtį RRT gavo 246 pranešimus apie neteisėtą ar žalingą turinį internete

Per 2019 m. I ketvirtį Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) interneto karštąja linija „Švarus internetas“ gavo 246 pranešimus apie...

Per 2019 metų II ketvirtį RRT gavo 173 pranešimus apie neteisėtą ar žalingą turinį internete

Per 2019 m. II ketvirtį Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) interneto karštąja linija „Švarus internetas“ gavo 173 pranešimus apie...