Būk saugus elektroninėje erdvėje!

Kaip saugiai naudotis pokalbių programėle „WhatsApp“

*spausdinti*

Vienos populiariausių informacijos dalijimosi programėlių „WhatsApp“ kūrėjų teigimu, šia programėle naudojasi daugiau kaip 1 mlrd. žmonių iš 180 pasaulio šalių.  Ši programėlė leidžia nemokamai, paprastai ir saugiai siųsti žinutes, skambinti, dalintis nuotraukomis, vaizdo bei garso įrašais. Europos Sąjungoje programėle gali naudotis asmenys nuo 16 metų.

  • „WhatsApp“ žinutėms siųsti naudojamas jūsų įrenginio interneto ryšys, žinučių siuntimas yra nemokamas.
  • Programėlė leidžia bendrauti su keletu vartotojų vienu metu, grupiniuose pokalbiuose dalintis žinutėmis, nuotraukomis ir vaizdo įrašais. Kiekvienai grupei galite sukurti pavadinimą, pasirinkti tik tai grupei skirtus individualius garsus.   
  • Balso skambučiams programėlėje „WhatsApp“ tai pat naudojamas jūsų įrenginio interneto ryšys. Su draugais ir šeimos nariais galite bendrauti nemokamai, netgi jei esate kitoje šalyje, tačiau būkite atidūs, nes gali būti taikomi papildomi mokesčiai už naudojimąsi internetu kitoje šalyje. Jei nepakanka tekstinių žinučių arba balso skambučių, galite išbandyti vaizdo skambučius.
  • Jeigu savo kompiuteryje turite įdiegtą „WhatsApp“ programėlę, bendravimui galite naudoti ir mobilųjį įrenginį, ir kompiuterį. Visos jūsų žinutės bus sinchronizuojamos ir realiu laiku atvaizduojamos visuose prie jūsų paskyros prijungtuose įrenginiuose.
  • Programėlė leidžia persiųsti nuotraukas, vaizdo ir garso įrašus. Galima siųsti įvairius dokumentus iki 100 MB dydžio.
  • Naujausiose programėlės versijose naudojamas automatinis šifravimas, taigi jūsų žinutės ir balso skambučiai yra apsaugoti nuo trečiųjų asmenų pasiklausymo.

Norėdami padėti vartotojams išvengti galimų saugumo ir privatumo pažeidimų, pateiksime keletą patarimų:

  • Nespauskite ant įtartinų jums žinutėje atsiųstų nuorodų, ypač jeigu jas gavote iš nežinomo asmens.
  • Visada naudokite naujausią programėlės versiją, nes tik naujausios versijos užtikrina maksimalų saugumą.
  • Naudokite dvigubos autorizacijos funkciją, tai padės apsaugoti jūsų paskyrą nuo pašalinių asmenų prisijungimo.
  • Pakeiskite asmeninius privatumo nustatymus, kuriuos galima rasti paskyros nustatymų skiltyje. Pasirinkite nustatymus „Settings“, paskui paskyrą „Account“ ir pasirinkite privatumo nustatymus „Privacy“. Čia galite konfigūruoti nustatymus, kurie padės užtikrinti jūsų privatumą (1 pav.).

WhatsApp privatumo nustatymai

1 pav. Privatumo nustatymų konfigūravimas

  • „Last Seen“ parinktį pakeiskite į matomą tik jūsų kontaktų sąraše esantiems vartotojams „My Contacts“. Tai neleis pašaliniams asmenims matyti, kada jūs paskutinį kartą naudojotės  šia  programėle (2 pav.).

 WhatsApp paskutinio prisijungimo nuostatos

2 pav. Paskutinio prisijungimo nustatymų konfigūravimas

  • Tą patį padarykite ir su profilio nuotrauka „Profile Photo“ bei prisistatymo žinute „About“ (1 pav.).
  • Jeigu norite, kad kiti jūsų kontaktų sąraše „My Contacts“ esantys vartotojai, negalėtų matyti, kada jūs naudojatės programėle – pakeiskite nustatymą „Status“. Nustatymas „My Contacts Except...“ neleidžia matyti, kada jūs naudojotės programėle, tiems, kuriuos įtrauksite į sąrašą, o „Only Share With...“ nustatymas neleidžia niekam matyti, kad jūs naudojatės programėle, išskyrus tuos, kuriuos įtrauksite į sąrašą. (3 pav.).

 WhatsApp pasiekiamumas

3 pav. Vartotojo naudojimosi programėle matomumo konfigūravimas.

  • Įsitikinkite, ar išjungta jūsų buvimo vietos identifikavimo funkcija „Live Location“. Tai neleis jūsų „WhatsApp“ kontaktų sąraše esantiems asmenims matyti jūsų buvimo vietos (1 pav.).
  • Jei nepageidaujate gauti žinučių iš asmenų, esančių jūsų kontaktų sąraše, užblokuokite juos ir žinučių nuo jų daugiau negausite. Blokuokite pasirinkdami „Blocked“ (1 pav.) ir pridėkite kontaktą pasirinkdami „Add New...“ (4 pav.).

 WhatApp kontakto blokavimas

4 pav. Kontaktų blokavimas

  • Asmenis galite atblokuoti pasirinkdami „Unblock Contact“ (5 pav.) parinktį, kurią rasite pasirinkę blokuotą kontaktą (4 pav.).

WhatsApp kontakto atblokavimas

5 pav. Kontakto atblokavimas

  • Jei nepageidaujate, kad asmenys, su kuriais susirašinėjate, matytų, kada jūs perskaitote jų siųstas žinutes, išjunkite „Read Receipts“ parinktį (1 pav.).

 

 

 

Naujienų prenumerata

Užsisakyti